ΠΑΣ Γιάννινα 1983-84: Σε μπελάδες...
Στις 23 Οκτωβρίου του 1983 παίχτηκε η  κατά σειρά αγωνιστική ημέρα στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Τα φαβορί, όπως είχαν ήδη διαφανεί, δηλαδή οΗρακλής, ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός προχώρησαν με νίκες. Ο "γηραιός" επικράτησε στο "Καυτανζόγλειο" με 2-0 επί των αδύναμωνΙωαννίνων, ο ΟΣΦΠ πήρε το διπλό μέσα στη Νέα Σμύρνη (1-0) από τον Πανιώνιο που άρχισε να προβληματίζει έντονα τον κόσμο του και το "τριφύλλι" λύγισε, στη Λεωφόρο, την πολύ υπολογίσημη Λάρισα, με σκορ 2-1.

Και η ΑΕΚ όμως έδειχνε να ανεβαίνει, επικρατώντας στα Φιλαδέλφεια, του ομόχρωμού της Άρη, με 2-0. Ο ΠΑΟΚ, στον αντίποδα, αγωνιζόμενος για δεύτερη φορά μακριά από την Τούμπα, έμεινε, όπως και στο Αιγάλεω, στην ισοπαλία (0-0) στη Δράμα με τη Δόξα, παρά την παρουσία εκατοντάδων οπαδών του.

Στο Φάληρο, σημειώθηκε, τηρουμένων των αναλογιών, μια έκπληξη. Δεν ήταν τόσο η νίκη του Εθνικού επί τουΑιγάλεω, αλλά η έκταση που έλαβε το σκορ (5-1). Το "Σίτι", μια μάλλον γερασμένη ομάδα από την τετράχρονη ταλαιπωρία του στη Β΄ Εθνική (1980-83), χρειάζονταν επειγόντως μετεγγραφές, που ο πρόεδρός του Βίκτωρας Μητρόπουλος είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνονταν το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε όμως, ο σύλλογος θα παρέπαιε, αφού αρκετοί ποδοσφαιριστές του, σαν το Βάγγη, το Δαμιανίδη, τον Καραλή, το Βαλαχά κ.α. παρότι ιδιαίτερα έμπειροι, βρίσκονταν προς το τέλος της καριέρας τους.

Από την άλλη, ο Εθνικός, σφριγηλός, εκρηκτικός, αποτελεσματικός, πραγματοποιούσε έναν ακόμη εξαιρετικό πρώτο γύρο, όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια!

  • Χωρίς νικητή έληξαν τέλος, οι συναντήσεις του Πανσερραϊκού με τον Απόλλωνα (0-0) και της Καλαμαριάς με τον ΟΦΗ (0-0), στο γήπεδο "Χαριλάου".